Veilige omgeving
Kinderen leren optimaal in een omgeving waarin zij zich veilig en geaccepteerd voelen. De stamgroepleider biedt zo’n omgeving in de stamgroep. Het is niet alleen een leeromgeving, maar net zo goed een leefomgeving. Wanneer een kind zich veilig voelt, kan een kind goed tot ontwikkeling komen.
Samen met ouders ontwerpen we een warm en veilig klimaat, waarin we elkaar vertrouwen, waarin we (kritische) vragen kunnen stellen, waarin we samenwerken, waarin we ons kunnen verwonderen en waarin aandacht voor elkaar een rol speelt.
Om onze missie te ondersteunen is samen met PROOLeiden het document ‘Sociaal Veiligheidsbeleid’ opgesteld. Hierin is onder ander opgenomen hoe wij op een positieve en respectvolle manier met elkaar om willen gaan.
Lees meer over ons sociaal veiligheidsbeleid.
De Hasselbraam
De naam van onze school “de Hasselbraam” is afkomstig uit het boek ‘Pluk van de Petteflet’ van Annie M.G. Schmidt. Zolang je ‘Hasselbramen’ eet, blijft het kind in je bewaard. Kinderen leren van en met elkaar, maar je leert als ouders en stamgroepleiders ook van de kinderen!
Bij ons op school werken we met 3-jarige stamgroepen. In een stamgroep zitten kinderen van verschillende leeftijden waardoor zij zich niet alleen ontwikkelen op taal, rekenen of wereldorientatie, maar oefenen zij ook sociale vaardigheden.
- Zij leren elkaar helpen en rekening te houden met elkaar door samen te werken, spelen, spreken en vieren.
- Zij leren van en met elkaar door de inzet van een maatje.
- Zij leren om te gaan met verschillen tussen kinderen in tempo, werk en interesse. Het is in een stamgroep gewoon dat niet iedereen hetzelfde doet. Het is mogelijk dat een kind voor taal en/of rekenen op een ander niveau zit dan het leerjaar van het kind.
Wij werken met een onderbouw (leerjaar 1-2), een middenbouw (leerjaar 3-4-5) en een bovenbouw (leerjaar 6-7-8). Al onze stamgroepen hebben een naam uit het boek van Pluk.
Jenaplan en de vier basisactiviteiten
Kenmerkend van ons onderwijs is het werken met een ritmisch weekplan waar de vier basisactiviteiten ‘samen spreken, werken, spelen en vieren’ elkaar afwisselen.
Samen spreken
Door met elkaar te spreken kunnen we elkaar informeren, leren begrijpen of elkaar aanspreken op gedrag. Kinderen en stamgroepleiders praten de hele dag door met elkaar. Met de stamgroep spreken we dagelijks in de vaste kring in de klas. Dan kunnen we elkaar goed zien en zijn we meer bij elkaar betrokken.
Samen werken
De jonge kinderen werken vooral in de hoeken. Zo worden veel leerdoelen spelend behaald. Soms is het nodig om doelen expliciet aan te bieden, bijvoorbeeld wanneer doelen niet vanzelf ter sprake komen in spel of wanneer de kinderen sturing nodig hebben. Om het ontwikkelproces van het jonge kind te begeleiden maken we gebruik van de tien ankers van het Jenaplan.
Bij de kinderen in de midden- en bovenbouw gaat het werk om alle schoolse vakken, zoals taal, rekenen en wereldoriëntatie. Naast de instructies in de stamgroep, gaan zij ook naar hun instructie groep. De kinderen leren in de instructiegroep technieken en vaardigheden van de vakgebieden taal, lezen en rekenen. Deze kennis en vaardigheden zorgen ervoor dat kinderen vanuit een oplossingsgerichte houding bepaalde problemen zelfstandig kunnen oplossen.
Het wisselen van lokaal gaat volgens een vaste structuur, zodat het wisselen door de kinderen als vanzelfsprekend wordt ervaren. De onderbouw werkt alleen in de stamgroep. Op het speelwerkplein van de onderbouw kunnen zij elkaar ontmoeten en samen spelen in de themahoek.
Samen spelen
Spel is een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van kinderen. Pas als de wereld voldoende spelend is ervaren, kunnen kinderen overgaan tot het abstracte leren. Tijdens spel krijgen kinderen de kans om de wereld te ontdekken en te ervaren.
In de midden- en bovenbouw wordt spelend leren ingezet om aangeboden kennis te herhalen op een creatieve manier door bijvoorbeeld een speurtocht spelling door de school.
Samen vieren
Vieringen zijn een onderdeel van ons onderwijs. We vieren zowel in de stamgroep als in de school. Door samen te vieren laten we aan elkaar zien wat ons hoofd en hart bezig houdt. We delen ervaringen en belevenissen.
En soms zijn we stil! We zijn samen en komen dan tot rust. Een moment om te bezinnen, stil te staan en op te laden.
Wereldoriëntatie
Op de Hasselbraam gaan we uit van verschillen en zijn we nieuwsgierig naar hoe de kinderen denken. We vinden het belangrijk om bij kinderen de verwondering in ere te houden en te zorgen dat zij vragen blijven stellen en nieuwsgierig zijn naar de wereld om hen heen’.
Om jezelf te kunnen oriënteren in de wereld heb je vaardigheden nodig zoals taal, rekenen, tijdlijn, topografie en samenwerken. Deze vaardigheden komen aan bod tijdens de instructies taal en rekenen en in de stamgroep tijdens wereldoriëntatie. Onder wereldoriëntatie vallen de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, natuur, techniek, verkeer, wereldburgerschap en cultuur.
Wereldoriëntatie vormt het hart van ons onderwijs. Er wordt gewerkt met thema’s waarbij taal- en reken doelen worden verbonden met de wereld vanuit de kleine en grote actualiteit zodat het leren betekenisvol wordt.
Begeleiding en leren
We besteden veel aandacht aan de ondersteuning en begeleiding van de kinderen. De ondersteuning richt zich op het zo optimaal mogelijk ontwikkelen van de intellectuele en sociaal-emotionele vaardigheden van de kinderen.
Om de kinderen zo optimaal mogelijk te kunnen begeleiden en ondersteunen, is het belangrijk dat we zicht op de ontwikkeling van de kinderen en ons onderwijs hebben. We gebruiken hiervoor onder ander de observaties in de groepen, gesprekken met het kind, ouders en stamgroepleider, de methode- en landelijke toetsen van IEP.
IEP staat voor Inzicht Eigen Profiel. We vinden het belangrijk dat een kind inzicht heeft in zijn vaardigheden en de groeimogelijkheden. De talentenkaart van IEP maakt dit voor elk kind goed inzichtelijk en het geeft een compleet beeld op het gebied van hoofd, hart én handen.
Soms heeft een kind extra ondersteuning nodig en vraagt de stamgroepleider om extra begeleiding. Samen met ouders, de stamgroepleider en de IB-er wordt gezocht naar de juiste begeleiding voor het kind.
Bekijk hier ons schoolondersteuningsprofiel.
Ouderparticipatie
Wil je onderdeel uitmaken van deze activiteiten? Lees dan meer over ouderparticipatie via de link hieronder.
Overzicht ouderhulp