Jenaplanonderwijs
Basisprincipes
Een van de basisprincipes van het Jenaplanonderwijs is het samenspel tussen ouders, kinderen en stamgroepleiders. Als team halen we daar ook de inspiratie en voldoening uit.
De naam “de Hasselbraam” is afkomstig uit het boek ‘Pluk van de Petteflet’ van Annie M.G. Schmidt. Zolang je ‘Hasselbramen’ eet, blijft het kind in je bewaard. Kinderen leren van elkaar, maar je leert als ouders en stamgroepleiders ook van de kinderen!
Om alle bedrijvigheid rond de ‘Hasselbramen’ in goede banen te leiden en om elkaar van de belangrijkste afspraken op de hoogte te stellen wordt aan het begin van een nieuwe cursus een ‘Jaar-Info’ samengesteld.
Meerdere leerjaren
Jenaplanonderwijs is een vorm van vernieuwingsonderwijs. In de praktijk zijn de meest opvallende kenmerken van het jenaplansysteem dat meerdere leerjaren (0-1-2, 3-4-5. 6-7-8) gemengd worden in één stamgroep. Daarnaast is zelfstandigheid belangrijk in het jenaplanonderwijs, in combinatie met het werken en presteren als groep. In het jenaplanonderwijs staan kringen, viering, werken en spelen centraal. Er staan ruim 170 jenaplanbasisscholen en tien middelbare jenaplanscholen ingeschreven bij de Nederlandse Jenaplan Vereniging.
Thematisch werken
Het jenaplansysteem is bedacht door Peter Petersen, die uit Jena kwam. Het plan werd in navolging van enkele andere onderwijsplannen, genoemd naar de woonplaats van de bedenker. Petersen hield deze naam aan en maakte een korte omschrijving. Het systeem werd in Nederland geïntroduceerd door Suus Freundenthal-Lutter, die het in 1955 tegenkwam. Kenmerkend voor het Jenaplanonderwijs is ook het thematisch werken binnen Wereldoriëntatie, waarbij samenwerken van essentieel belang is.
Ontstaan en uitgangspunten
De basis voor het jenaplanonderwijs is gelegd door professor Peter Petersen, afkomstig uit de Duitse stad Jena. Peter Petersen was van mening dat het onderwijs niet alleen de kennis bij kinderen moest bevorderden, maar ook de sociale en emotionele vaardigheden. Zijn idee was dat de focus moet liggen op persoonlijke ontwikkeling, behoefte aan beweging, zelfstandig bezig zijn en samen zijn.
In 1924 start hij in Jena een experimentele school volgens ‘Jena-plan’, genoemd naar de woonplaats van Peter Petersen. Het systeem werd in Nederland geïntroduceerd door Suus Freundenthal-Lutter, die het in 1955 tegenkwam.
De uitgangspunten van het jenaplanonderwijs, zoals de kindgerichte aanpak, leren van en met elkaar en de algehele vorming van het kind geven jenaplanscholen een eigen en unieke plek binnen het basisonderwijs.
Lees meer over Jenaplan.
Bekijk hieronder het filmpje over Jenaplan
Meer weten over ons Jenaplanonderwijs?
Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een rondleiding op onze school.
Neem contact met ons op